Soorten valbeveiliging: Van tijdelijk tot permanente valbeveiligingen

Valbeveiliging is cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid van werknemers die op hoogte werken. Er zijn verschillende soorten valbeveiligingssystemen, variërend van tijdelijke tot permanente oplossingen, evenals diverse typen zoals levenslijnen, ankerpunten en collectieve valbeveiliging.

Tijdelijke valbeveiliging

Tijdelijke valbeveiliging wordt gebruikt voor kortdurende werkzaamheden op hoogte. Deze systemen zijn snel op te zetten en te verwijderen, en worden vaak ingezet bij projecten zoals bouw- of renovatiewerkzaamheden. Let wel op dat alle tijdelijke valbeveiligingsoplossingen steeds conform normering dienen te zijn.

 

  • Mobiele levenslijnen: Dit zijn flexibele kabelsystemen die tussen twee punten worden gespannen. Ze bieden bewegingsvrijheid en zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen. Deze tijdelijke levenslijnen kunnen eenvoudig geplaatst worden tussen bv. 2 mobiele ankerpunten of dode gewichtsankers
  • Steigers en ladders: Voorzien van leuningen en anti-slip oppervlakken, bieden ze een basisvorm van bescherming voor kortdurende werkzaamheden.
  • Veiligheidsnetten: Deze worden onder werkgebieden gespannen om vallende werknemers op te vangen, en zijn vooral nuttig bij constructiewerkzaamheden en openingen in daken en muren.
  • Mobiele ankers of mobiele valbeveiliging: Deze dode gewichtsankers kunnen vrij snel opgebouwd worden en na de werkzaamheden op hoogte terug gedemonteerd worden. Onder mobiele valbeveiliging wordt een verrijdbare valbeveiliging zoals de grabber of de safetybull gerekend. Deze worden vaak gebruikt op platte daken of bij werken op lage hoogte.

Permanente valbeveiliging

Permanente valbeveiligingssystemen zijn ontworpen voor langdurige bescherming en worden vaak geïnstalleerd in en op gebouwen en andere vaste structuren waar regelmatig onderhoud op hoogte nodig is. Denk hierbij aan het onderhoud van zonnepanelen of technieken op daken. Ook bij het onderhoud van daken of andere facilitaire diensten is een gepaste valbeveiliging noodzakelijk.

 

  • Permanente levenslijnen: Deze systemen worden vast geïnstalleerd op daken of langs gevels en bieden continue beveiliging voor werknemers die regelmatig op hoogte werken.
  • Ankerpunten: Vast geïnstalleerde ankerpunten of dakankers waar werknemers zich aan kunnen bevestigen met harnas en lijn. Ze bieden een betrouwbare bevestigingsplek voor persoonlijke valbeveiligingsmiddelen.
  • Dakrandbeveiliging: Dit omvat vaste relingen langs de randen zoals borstwering van daken, die voorkomen dat werknemers van de rand vallen. Dit permanent hekwerk in aluminium kan vrij opgelegd door middel van gewichten of mechanisch geplaatst worden.

Ook hier geldt de regel dat alle valbeveiliging conform normering dient te zijn. Bij aankoop check altijd de normering, externe keuring en technische fiche van de gekozen valbeveiligingen.

 

 

ankerpunten voor platte daken
ankerpunt voor platte daken

Soorten valbeveiliging bij werken op hoogte

  1. Levenslijnen
    • Horizontale levenslijnen: Gebruikt voor bewegingsvrijheid over een groot horizontaal gebied. Ze worden vaak geïnstalleerd langs daken of gevels en zijn meestal geschikt voor 2 tot meerdere personen.
    • Verticale levenslijnen: Worden langs ladders of masten geïnstalleerd, waardoor veilig klimmen mogelijk is. Het gebruik van de juiste PBM’s is hier van belang.

  2. Ankerpunten
    • Mobiele ankerpunten: Flexibele oplossingen die kunnen worden verplaatst naar verschillende locaties op een bouwplaats.
    • Vaste ankerpunten: Permanente installaties op strategische punten zoals daken, gevels en industriële structuren.


  3. Collectieve valbeveiliging
    • Dakrandbeveiliging: Vaste of tijdelijke relingen en hekwerk langs de randen van daken en koepels om valgevaar te elimineren.
    • Veiligheidsnetten: Netten die onder werkplekken of boven lichtstraten worden gespannen om vallende personen op te vangen.
    • Toegangssystemen: Bijvoorbeeld hekken of poorten die de toegang tot gevaarlijke zones beperken.

 

levenslijnen daken

Conclusie

Het kiezen van het juiste valbeveiligingssysteem hangt af van de specifieke behoeften van het project en de werkplek. Tijdelijke oplossingen bieden flexibiliteit voor kortdurende projecten, terwijl permanente systemen langdurige veiligheid garanderen.

Door een combinatie van levenslijnen, ankerpunten en collectieve valbeveiliging te gebruiken, kunnen werkgevers een veilige werkomgeving creëren voor iedereen die op hoogte werkt. Hou wel rekening dat collectieve valbeveiliging altijd primeert boven individuele valbeveiliging. Dit betekent als u in de mogelijkheid bent om collectief te beveiligen dit primeert.

Voor meer informatie over de installatie en het onderhoud van valbeveiligingssystemen, neem contact op met een gespecialiseerde leverancier zoals HWV Facilities uit Izegem. Veiligheid begint met de juiste voorzorgsmaatregelen!